Orasul in care cancerul serveste unei discriminari

Un cotidian on line din Timisoara trateaza astazi, sub doua semnaturi diferite, aceeasi problema:

http://www.debanat.ro/2011/12/se-poate-si-mai-rau-primaria-timisoara-in-chirie-la-visinel-stancu/

http://www.debanat.ro/2011/12/bolnavii-de-cancer-lasati-la-mana-lui-visinel-stancu/

Cei doi gazetari, nume cunoscute ale presei din Banat, par sa se fi pus de acord: e o mare, o imensa problema in Timisoara. Clinica de Oncologie, cu componenta ei dedicata chimioterapiei, apartine in fapt unui domn, pe numele lui Visinel Stancu, care a inchiriat aceasta cladire Primariei Timisoara.

Acum, la finele anului, contractul de inchiriere expira, iar Primaria urmeaza sa constituie o comisie care sa negocieze cu proprietarul scaderea pretului solicitat pe metru2 . Altfel, managerul Spitalului Clinic Municipal din Timisoara avertizeaza ca spitalul nu isi va putea ingadui sa plateasca o suma asa de mare, iar soarta pacientilor care fac chimioterapie acolo va ramane cumva…indecisa, un alt spatiu cu aceeasi destinatie neexistand la momentul de fata in Timisoara.

Cam aceasta e situatia, descrisa in linii mari si lipsita de elementele ei…subiective.

Oricare dintre noi a avut in familie sau in vecini un bolnav de cancer stie cam care este drama cu care se confrunta pacientii de acest fel. Nu-i nevoie sa fii asistent medical, infirmiera sau medic, cum nu-i nevoie sa fii fiu, fiica, sot sau sotie a unuia astfel incercat ca sa poti intelege ca e o situatie care te confrunta cu limitele proprii, atat in ce priveste fizicul, cat si in ce priveste psihicul.

Toate cele de mai sus sunt indiscutabile si rezulta ca si autorii articolelor anterior mentionate trateaza cu toata seriozitatea cuvenita acest aspect al problemei.

Mai putin riguros  e pusa problema atunci cand vine vorba despre cea de-a doua componenta a ei: implicarea autoritatilor in solutionarea problemei pretului chiriei.

Chestiunile ce tin de mafia imobiliara si de frecventele situatii discutabile ce s-au soldat cu trecerea majoritatii cladirilor de patrimoniu din centrul orasului si nu numai in proprietatea unor familii rome foarte instarite sunt subiecte fierbinti care au tot fost discutate de presa banateana de-a lungul timpului.

Nu-i cazul sa ma pronunt eu asupra legitimitatii acestor zise reimproprietariri, pentru ca n-as face decat sa multiplic o situatie in care, cel putin la modul ideal, Justitia ar fi cea care ar trebui sa se pronunte. Zic la modul ideal pentru ca intuiesc cat se poate de bine ca in realitate lucrurile pot sta si altfel!

Ceea ce m-a intrigat oleaca (si aici socotesc ca imi pot ingadui sa ma pronunt, pentru ca e o parere personala, enuntata in baza unor argumente ce tin de un anume rationament) a fost maniera in care a fost abordat subiectul de catre ambii jurnalisti.

Nu-i vorba ca urmeaza o negociere, dar e numaidecat o negociere cu un domn rom (iar asta repetata de vreo cateva ori de-a lungul articolului, cat sa ne intre bine in cap, cum ca adica ceva mai rau nu stiu daca se poate: cuuum?! Autoritatile din Timisoara au ajuns sa negocieze cu un domn rom pretul de inchiriere a cladirii Clinicii de Chimioterapie?)

Nu stiu in baza carui pedigree anume a ajuns domnul respectiv sa posede acea cladire, dar nici nu ar trebui neaparat sa stiu ca el e rom si nici nu ar trebui sa conteze asta (decat numai poate in situatia in care se poate face dovada faptului ca acel act de proprietate a fost dobandit ilegal)

Stiu insa ca e vorba de Timisoara, oras in care, cel putin teoretic, romanii, maghiarii, nemtii, sarbii, tiganii si alte neamuri au convietuit decent si civilizat vreme de multi, multi ani.

Stiu ca Timisoara isi facea din asta un titlu de cinste, legitimand si cu acest argument afirmatia ca Banatu-i fruncea.

Nu-s banateanca si putin ar trebui sa imi pese, in fapt, de orgoliul ranit al Banatului intr-o astfel de situatie.

Sunt un om care a perceput insa si din interior intensitatea genului acesta de confruntare cu moartea. Cladirea Clinicii de Chimioterapie imi este cunoscuta atat pe dinafara, cat si de dinauntru. La fel si o parte din povestile de viata ale celor care sunt rezidenti temporari acolo…

Ce vreau sa spun este ca niciunuia, dar absolut niciunuia dintre oamenii acestia, nu-i pasa ori nu i-a pasat vreodata ca imobilul apartine cetateanului de etnie roma Visinel Stancu. Cladirea asta apartine acum unui cetatean, pe numele lui de botez Visinel Stancu, care s-a aratat, in principiu, deschis negocierilor si care va stabili dimpreuna cu o comisie alcatuita din reprezentanti ai Primariei Timisoara daca si la ce pret se va inchiria pentru viitorii ani imobilul. Asta-i stirea. Restul e balast, sunt speculatii doar, detalii ieftine, lesne asimilabile unor glumite cu tenta rasiala care nu-si gasesc locul intr-o viitoare capitala culturala a Europei.

Cancerul nu-i acela ca reprezentantii Primariei trebuie sa negocieze cu reprezentanti ai etniei rome soarta unei cladiri. Metastazele de la Primarie tin de incapacitatea justitiei de a oferi solutii pentru incalcitele dosare ale unor retrocedari discutabile, e drept, dar nedovedite cu acte-n regula ca fiind ilegale. Iar cancerul e acela ca informatiile acestea ne sunt servite distorsionat cumva, de catre niste oameni a caror opinie pentru unii chiar conteaza, caci jurnalistii, in virtutea profesiunii practicate, se (mai) constituie inca in formatori de opinie. Iar problema, in cazul acesta, nu-i etnia lui Visinel Stancu, problema e alta.

E un fapt arhicunoscut si care suna extrem de banal: boala te cauta, te gaseste si te alege, daca vrea ea, oricine si orice ai fi. Tocmai de asta m-am gandit ca n-are sens sa facem cancerul sa serveasca unui alt scop, diferit de al sau…   

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s